We hebben steeds meer behoefte aan rust. We leven in een snelle tijd, waarin we veel van onszelf vragen. De hoeveelheid prikkels die we dagelijks te verwerken hebben is eigenlijk niet haalbaar. Daarom gaan we opzoek naar manieren om lichaam en geest in balans te krijgen en meer welzijn te ervaren. Yoga, mindfulness, meditatie, retraites en natuurlijke (op)voeding, zijn ondertussen normaal geworden. Je wordt niet direct bestempeld als ‘zweverig’ als je deze holistische manier van kijken gebruikt om je welzijn te vergroten. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat alles met elkaar verbonden is en uit energie bestaat. En dat vinden we fijn…
Maar wist je dat je woonomgeving ook van invloed is op jouw welzijn?
Ja ok, we willen allemaal graag een mooi huis met een gezellige inrichting waar we ons thuis voelen. Daar worden we blij van! Helemaal mee eens, maar er is meer… De energie die jij zo graag op peil wilt houden in je lichaam, stroomt ook door je huis en beïnvloed jou ook. Door je huis als tweede lichaam te zien, is het logisch om te kijken of ook hier blokkades in de energiestroom zijn.
Feng Shui is een methode die de energie in je woon- en werkomgeving analyseert en de energiestroom in balans brengt. Je kan het zien als acupunctuur voor je omgeving. Een goede circulatie van deze levensenergie heeft een helende werking op de mens. Het brengt een gezond leefklimaat, harmonieuze relaties en welzijn op verschillende levensaspecten.
Wist je dat succesvolle multinationals zoals Shell en Nike, maar ook grote namen als Donald Trump en Oprah Winfrey gebruik maken van Feng Shui?
Om de meerwaarde van Feng Shui te kunnen zien eerst een korte uitleg wat het precies is.
Feng Shui is de Chinese studie van de relatie tussen de mens en zijn omgeving. Het betekent letterlijk wind en water, de twee belangrijkste natuurkrachten die zorgen voor het verspreiden van de levensenergie (Chi). Door eeuwenlange observaties van de natuur is inzicht gekregen in de manier waarop (woon)plekken van invloed zijn op ons welzijn.
De basis wordt gevormd door de wisselwerking tussen Yin en Yang, de levensenergie Chi en de vijf elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal. Deze drie basisprincipes geven ons aanwijzingen hoe we d.m.v. indeling, inrichting, kleur, vorm, materialen en symbolen een woonomgeving kunnen creëren die rust en levensvreugde brengt.
Voor de toepassing van Feng Shui is het goed te weten dat er in het Westen ook vaak een vereenvoudigde, conceptuele stroming wordt gebruikt. In tegenstelling tot de klassieke stroming, wordt hier geen gebruik gemaakt van een kompas. Hierdoor ontstaat er wel eens verwarring of een verschil in uitleg. In dit artikel gaat het over de klassieke stroming, maar het zal ook overeenkomsten hebben met de conceptuele stroming. De klassieke stroming gaat uit van de natuur en werkt dus wel met een kompas. Het gaat over berekeningen van magnetische velden van de windrichtingen en welke energie hiermee aangetrokken wordt. De 5 elementen hebben allemaal een andere frequentie van energie en deze matchen met een bepaalde windrichting en daarmee met een bepaalde hoek van je huis. Gewoon natuurkunde dus…
De 5 elementencyclus speelt een belangrijke rol en laat zien hoe de elementen elkaar beïnvloeden. De Pa Kua (ook wel bagua) is het raster wat de energieverdeling van je huis laat zien en welke 9 levensaspecten de windrichtingen vertegenwoordigen.
Naast de voordeur/hal, waar de levensenergie je huis binnenstroomt, is de slaapkamer de belangrijkste ruimte in je huis, omdat je hier de langste tijd achter elkaar doorbrengt.
De slaapkamer
Gezien onze behoefte aan rust vind je hieronder concrete tips voor de inrichtingen en indeling van de slaapkamer. Het zijn algemene tips, die een belangrijke basis vormen en waar je zelf mee aan de slag kan…
Maar wil je weten welke specifieke kleuren, materialen en vormen jouw slaapkamer versterken, moet je eerst weten in welke windrichting jouw slaapkamer ligt, omdat elke hoek van het huis een ander element vertegenwoordigt.
Tip 1. Positie van je bed en energiestroom
Bijna niemand zou een bed midden in de ruimte plaatsen, wat aangeeft dat je vaak intuïtief al aanvoelt wat voor jou de fijnste plek is om te slapen.
Plaats je bed zo dat je de deur goed kan zien. Als je slaapt ben je in een non-actieve, kwetsbare staat. Onbewust voelt het hierdoor veiliger als je kan ‘zien’ wie er binnenkomt, waardoor je rustiger slaapt. Dit is vaak diagonaal tegenover de deur, de plek waar de energie neerdaalt in een ruimte. Zorg ervoor dat je voeten dus niet direct op de deur wijzen, je ligt dan in de stroom van de binnenkomende energie.
Plaats een tweepersoonsbed zo dat er aan beide kanten even veel ruimte is en twee dezelfde nachtkastjes. Slaap je tegen de muur? Dit kan een relatie vertegenwoordigen waarin er weinig ruimte voor jou is. Voor jonge kinderen geeft het vaak wel een veilig gevoel als ze met één kant tegen de muur slapen.
Daarnaast is het belangrijk dat je niet direct onder een raam slaapt. De energiestroom tussen de deur en het raam is een onrustige energie om in te slapen en praktisch gezien kan je last hebben van tocht en licht. Mocht het niet anders kunnen is een hoog hoofdbord en lange verduisterende gordijnen een goede remedie. Een dicht hoofdbord die tegen een muur staat is sowieso aan te raden. Ook hierdoor voel je bescherming als je slaapt en kan je beter ontspannen. Het is wel belangrijk dat de energie rondom je lichaam kan circuleren, dus een bed op pootjes en geen laden of spullen onder je bed verstoppen.
Nog een heel belangrijkste tip is om het hoofdeind van je bed niet tegen een muur te plaatsen waar een badkamer of toilet achter zit. Je ligt dan met je kruin, waar de energie gedurende de nacht bij je binnen komt, naar de muur waar (metalen)leidingen en afvoer van energie doorheen stroomt. Geen fijne energie! Een metalen bed is dus ook geen goed idee. Dit geleid en voelt daarnaast koud aan.
Tip 2. Vermijd scherpe randen en hoeken
Een rechthoekige of gelijkmatige vorm slaapkamer heeft altijd de voorkeur. Scherpe hoeken of randen vormen namelijk een soort snelle, onrustige en soms zelfs agressieve energie (ook ‘gifpijlen’ genoemd, maar vind ik een wat zware term). Deze zijn vooral schadelijk als ze op je bed gericht staan.
Heb je een L-vormige kamer, plaats dan bijvoorbeeld een kamerscherm, kledingkast of gordijn, om zo weer een rechte vorm te maken. Lukt dit niet of wordt de kamer zo veel te klein, kan je de scherpe hoek ‘afronden’ door er bijvoorbeeld een kledingstuk/doek voor te hangen of een kristallen bol die de energie meer verspreid. (In een andere ruimte kan je dit ook doen door er verlichting op te laten schijnen of er een plant voor te zetten, maar dit is in de slaapkamer af te raden)
Ook het slapen onder balken is sterk af te raden vanwege de ongunstige energie. Hoe mooi ook, toch maar aftimmeren dus. Als je dit echt niet over je hart kan verkrijgen, schilder het dan op z’n minst in dezelfde kleur als het plafond, het liefst wit. Loopt er precies een balk boven het midden van jullie bed? Symbolisch wordt dit gezien als een blokkade tussen jullie.
Ook open planken, plankjes boven je bed en hoeken van kasten kunnen deze ‘gifpijlen’ veroorzaken. Probeer dus met de indeling te kijken dat deze niet op het bed gericht staan of voor afgeronde hoeken en dichte kasten te gaan.
Tip 3. Sfeer en aankleding
Je slaapkamer is een rustplek, het is dan ook fijn als deze een yin uitstraling heeft. Belangrijk voor die rust is dat het opgeruimd is! Volle wasmanden, bulten kleding over de stoel en stapels leesvoer op je nachtkastje brengen niet de rust die je nodig hebt om te kunnen slapen. Daarnaast heeft de energie zo geen ‘ruimte’ om rustig door de kamer te stromen, het stagneert tussen alle troep.
Maar ook telefoons, tablets, veel boeken, fitnessapparaten en andere werk gerelateerde spullen vertellen je wat je nog allemaal moet doen. Alle apparaten verstoren de rustige energie met hun straling en prikkels.
Rustige, donkere kleuren en gedimde verlichting geven yin energie. Voorkom te druk behang of dekbedovertrek, vooral ook bij kinderen. Hoe zou jij het vinden om wakker te worden en direct de schaduw van grote dieren te zien? Voor je eigen slaapkamer geldt hetzelfde, denk hierbij ook aan schilderijen en foto’s. Inslapen met te veel ogen op je gericht werkt niet echt ontspannend toch?
De slaapkamer is een ruimte waar je veel met je partner doorbrengt en de liefde tot bloei mag komen. Decoreer je slaapkamer daarom met liefdessymbolen, zoals een foto van jullie samen, een hart, kaarsjes voor een beetje passie (vuur), de kleur roze of andere symbolen die jij met liefde associeert. Als je geen partner hebt (en wel opzoek bent), kijk dan eens om je heen of je hier onbewust geen ruimte voor maakt; een eenpersoonsbed, 1 nachtkastje, een tweepersoonsbed aan 1 kant opgemaakt of spullen van een ex, zijn niet echt uitnodigend voor een nieuwe liefde!
Spiegels worden in de Feng Shui gebruikt om de energiestroom te beïnvloeden, ruimtes extra te verlichten en ze ‘verdubbelen’ alles wat je erin ziet. Maar in de slaapkamer kunnen ze je nachtrust verstoren, omdat ze veel actieve yang energie geven. Zorg er in ieder geval voor dat je je bed niet in de spiegel kan zien. Aan de binnenkant van een kastdeur of klein make-up spiegeltje is geen probleem.
En hoewel het tegenwoordig erg trendy is, zijn ook planten te yang voor de slaapkamer.
Water of zelfs een afbeelding van water in je slaapkamer zou niet gunstig zijn voor je financiën.
Mag je dan niet eens een glaasje water naast je bed hebben staan? Wel als jij dat nodig hebt. Met zoveel regeltjes wordt het best ingewikkeld je slaapkamer Feng Shui in te richten! Uiteraard kan geen enkele ruimte aan alles voldoen en zijn er altijd meerdere factoren die meespelen. Ik ben voor de holistische benadering, wat betekent dat je kijkt naar het geheel en hier horen ook je persoonlijke sfeer en je woonbehoefte bij. Maak een mooie mix!
Persoonlijke Feng Shui
Om het nog ingewikkelder te maken heeft iedereen in de Feng Shui ook nog een eigen energiegetal (Kua) en een bijbehorend geboorte-element. Deze wordt berekent met je geboortedatum, jaar en je geslacht. Het geeft informatie over de relatie met de energiestroom in je omgeving en wat jouw gunstige richtingen en verblijfplekken in je woning zijn. Iedereen heeft 4 gunstige en 4 minder gunstige richtingen gebaseerd op je Kua.
Naast de algemene bovenstaande tips is het ook belangrijk om met je hoofd in een voor jou gunstige richting te slapen en dat je slaapkamer zich bevindt in een voor jou gunstige hoek van het huis.
Slaap lekker!
Deze blog is eerder verschenen op https://www.bloominghome.nl/feng-shui-tips-slaapkamer/
Comments