top of page
  • lydiavanboom

Energiekaart van je huis

In de klassieke Feng Shui hebben we verschillende tools en methodes om een woon-en werkomgeving te creëren die jou ondersteunt en versterkt. We kijken o.a. naar de buitenomgeving, of er blokkades zitten in de energiestroom (chiflow) naar je huis toe en in je huis, of de vorm van je huis balans geeft, of jij als bewoner match met de energie van het huis en wat je kan doen om een ruimte zo in te richten dat je er graag verblijft. Vervolgens kijken we ook naar de kwaliteit van de energie. Dit wordt duidelijk in de energiekaart van je huis.De energiekaart van je huis laat zien welke ruimtes of kamers gunstig zijn en wat de kwaliteit van die energie is. Hier kan je gebruik van maken met de indeling, je werk en je persoonlijke behoeftes. Elk huis heeft op basis van de positie t.o.v. de windrichtingen, 4 gunstige en 4 minder gunstige hoeken. In de afbeelding zie je een huis dat met de voorgevel naar het Oosten staat. Deze meting bepaalt waar de meest gunstige energie zit en heet de 8 huizen methode. De groen gearceerde windrichtingen zijn hier de gunstige ruimtes. Deze ruimtes zijn in de basisenergie goed! Afhankelijk van een andere energie-laag, kunnen ze wel gunstiger of minder gunstig worden, maar daar later meer over… Het Westen is in dit huis de groei-rusthoek. Hier zit de meest yinne (rustige) energie en deze plek is dan ook geschikt om te slapen, te relaxen of om heel geconcentreerd te werken. Het is bijv. een mooie hoek om in te slapen of je bank neer te zetten. Kinderen zoeken deze plek ook wel intuïtief op om te studeren of te lezen. De ongunstige ruimtes kan je ook corrigeren, zodat je deze ook gewoon goed kan gebruiken. Hoe je dit doet leg ik je tijdens een Feng Shui consult uit en staat ook in het naslagwerk die je bij het Feng Shui consult krijgt... De 2e laag is de energie die voor een periode van 20 jaar geldt, dit zijn de ‘periode Flying Stars’. We zitten nu in periode 8 (AARDE) en deze loopt van 1964 tot 2024. We gaan dus al bijna over naar periode 9, de VUUR periode… een totaal andere energie!

Maar goed, terug naar de Flying Stars. Deze zijn ook weer afhankelijk van de positie van het huis en beïnvloeden de eerste laag. De Flying Stars bestaan uit 2 getallen. Het linker getal wordt geactiveerd in yinne, rustige ruimtes, zoals een slaapkamer en het rechter getal in de ruimtes waar meer geleefd wordt, zoals de woonkamer en werkkamer. In bijv. een werkkamer wil je dus het liefst dat het rechter getal gunstig (groen) is.

Is de Flying Star ongunstig (rood) en de basisenergie wel gunstig (groen), dan wordt die basisenergie wat minder gunstig. Dat zie je in de afbeelding in bijv. het Noordwesten. De rode 7 maakt de gunstige basisenergie in het Noordwesten wat minder gunstig. Dit kunnen we dan (soms) met de 5 elementencyclus neutraliseren, omdat elk getal ook voor een element staat. Hoe dit precies werkt gaat voor nu te ver. Een Flying Star staat dus voor een gunstige of ongunstige energie op die plek in je huis, maar heeft ook nog een betekenis. Een bepaalde kwaliteit. Als je dus een stapje verder gaat, kan je de plek opzoeken met het getal dat jouw doel ondersteunt: Als je in het Westen werkt wordt de positieve rechter ster geactiveerd en kan je gemakkelijker ideeën krijgen of acties ondernemen om meer financiële flow te krijgen.

Het beeld dat vaak geschetst wordt bij Feng Shui dat je door het gebruik van de juiste ruimtes, kleuren en symbolen rijk wordt zonder er verder iets voor te doen, is dus uit z'n verband getrokken! Er wordt altijd actie van jouzelf gevraagd, ook in Feng Shui en de energie kan ondersteunend zijn op een bepaald vlak. De 3e laag zijn de jaarlijkse Flying Stars. Energie die jaarlijks verandert, maar tijdelijk wel sterk is! De ‘sterren’ met de positieve kwaliteiten zijn heel goed om te gebruiken op korte termijn, maar niet leidend voor de indeling van een ruimte. Je gaat niet jaarlijks ergens anders slapen of je werkplek verplaatsen. In het huis van de afbeelding kan je in 2022 het Noorden vaker opzoeken om langere tijd te verblijven (misschien kan je hier wel aan de eettafel werken), als je graag meer flow wilt: dingen gaan vanzelf, je hoeft niet veel moeite te doen om iets te bereiken. De andere 2 energielagen die ongunstig zijn, worden door de gunstige jaarster al minder effectief, maar blijven wel van kracht. Als je graag gebruik wilt maken van de positieve kwaliteit van de jaarster in het Noorden, is aan te raden de andere ongunstige lagen te corrigeren en eventueel te neutraliseren. Dit klinkt ingewikkeld, maar vaak zijn dit eenvoudige toepassingen, die ik voor het consult al bekeken heb. Wat kan jij gebruiken… De meeste ruimtes hebben vaak zowel rode als groene energielagen die elkaar beïnvloeden. Maar zoals bij alles, niks is perfect! Het gaat er vooral om dat jij kijkt wat je wel kan gebruiken, zodat de energie bijdraagt aan jouw welzijn. Sommige gunstige ruimtes of energieën kan je misschien niet gebruiken omdat ze bijv. in de garage of buiten liggen. Je huis vertelt je dan dat het belangrijk is om op dit vlak zelf meer actie te ondernemen…

Als je benieuwd bent geworden naar de energiekaart van jouw huis, neem dan gerust contact met me op.

304 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page