top of page

Kijken naar het geheel

Holistisch wordt vaak geassocieerd met iets spiritueels of een alternatieve visie. Nou past dat inderdaad vaak in die hoek, maar het is een manier van denken die op alles kan worden toegepast. Holisme komt van het Griekse woord 'holos' en betekent: kijken naar het geheel, wat meer oplevert dan de som van de verschillende onderdelen.

Deze visie gaat er vanuit dat alles met elkaar verbonden is; hemel en aarde, lichaam en geest, mens en omgeving en alles daar tussen. Dit betekent dat alles elkaar beïnvloed, niks op zichzelf staat en je als mens onderdeel bent van het geheel. Zo wil ik ook graag naar je woon- en werkomgeving kijken....

Alles is energie, de kleur op de muur, de kunst die jij kiest, hoe je met je huis omgaat, waar je het liefst bent in huis, spullen of een sfeer waar jij blij van wordt, wat je thuis vooral doet, wat daar gebeurt en ook wat je irriteert… alles heeft invloed op jou en op elkaar, want alles is energie! Daarom ben ik ervan overtuigd dat je woon- en werkomgeving bijdraagt aan je welzijn als je kijkt naar het geheel. Wanneer je op deze verschillende niveaus afstemt versterken ze elkaar en daarmee jouw gevoel van welzijn:

 

Wie ben jij 

Je huis of werkplek laat zien wie er woont; persoonlijke spullen die laten zien waar jij voor staat en van houdt.

Een sfeer die past bij jouw persoonlijkheid en uitstraalt waar jij blij van wordt. Geen trend of woonstijl, maar jijzelf als  inspiratiebron!

 

Hoe woon je 

Het ondersteunt in je eigen manier van wonen en leven. Wat jij nodig hebt om fijn te wonen, comfort te ervaren

in je dagelijkse bezigheden en te kunnen doen wat jij leuk vindt thuis. Praktisch en leefbaar!

 

Energie

Je huis of werkomgeving ontvangt voldoende energie en zorgt voor goede circulatie van deze levensenergie (Chi-flow).

Je maakt gebruik van de kwaliteit van de energie per ruimte, zodat je meer rust en flow ervaart in je leven.

Je huis is een plek waar jij heel graag bent!

 

"When a flower doesn't bloom, you fix te environment in which it grows -
not the flower"


- Alexander den Heijer

Dichtbij Jezelf Wonen

Holistisch Wonen begint voor mij bij dichtbij jezelf blijven! Wie jij bent en jouw manier van leven kan je terugzien in je huis.

Maar als ik instagram of de bekende woonbladen doorkijk, zie ik alleen maar mooi gestylde plaatjes. Ik vraag me altijd af hoe die mensen echt wonen. Je kan mij niet wijsmaken dat er altijd een verse bos bloemen staat en er nooit troep op de eettafel ligt. Of dat de kussens en het plaid de hele dag zo blijven liggen, het hippe jasje van je baby altijd aan de kastdeur hangt en iedereen opeens beige en bruin mooi vindt. 
Natuurlijk, een mooi beeld kan inspireren, maar het is vaak niet de werkelijkheid.

Het verbaast me dat iedereen dezelfde smaak lijkt te hebben en deze verandert zodra er een nieuwe trend is. Overal zie ik dezelfde accessoires op een plankje staan en iedereen heeft dus ook zo’n plankje! Of een zwarte keuken en stalen deuren. Maar ja wat moet je ook als alle woonwinkels jou vooral dat plaatje laten zien?

Ik denk dat er behoefte is aan een ‘echt’ interieur,

waar je kan zien wie er woont of werkt en hoe er geleefd wordt.

En dan bedoel ik niet dat de foto’s aan de wand dit verraden, maar dat de uitstraling en indeling van je interieur past bij wie je bent, waar je voor staat en blij van wordt. Ben je extravert, kleurrijk, heb je veel gereisd, een bepaalde levens-visie, hou je van de natuur, lees je veel, doe je aan paardrijden… laat dit zien! Je voelt je thuis als je iets van jezelf terug ziet, je krijgt energie als je iets ziet waar je blij van wordt en herinneringen geven een prettig gevoel. Je hoort niet voor niks vaak zeggen: 'Ik vind het echt heel mooi, maar niet voor mij'. Nee, dat kan dus ook niet!

Een huis weerspiegelt jouw leven, maar andersom is dit ook zo. Jouw leefstijl, passies en persoonlijkheid zouden jouw interieur moeten vormen en niet de voorgeschreven trends. 

Ik merk dat veel mensen zich hier niet van bewust zijn of het niet lukt hun interieur vanuit persoonlijke inspiratie vorm te geven. Je wordt dagelijks gevoed door tv-programma’s, woonbladen en social media, dus moet je best een beetje creatief zijn om het anders te doen. Het is gemakkelijker om de trends te volgen. Deze zijn soms ook mooi, maar passen ze echt bij jou?

Word jij hier echt blij van
of alleen omdat je nu aan een bepaald beeld voldoet?

Van alleen een mooi plaatje wordt je niet gelukkig.

Het is belangrijk dat er een fijne sfeer 'hangt' en dit heeft met zoveel meer te maken dan alleen een mooie styling. Klopt het met hoe jij woont of werkt? Wil jij bijv. dat je kinderen lekker gaan spelen? Stop de speelplek en het speelgoed dan niet weg, kinderen spelen waar jij bent en pakken wat in het zicht ligt. Neem dus de praktijk als uitgangspunt voor het interieurplan en niet alleen dat mooie plaatje. 

De indeling, kleuren, materialen en persoonlijke spullen hebben allemaal invloed op jou, omdat ze ook energie zijn. Dingen die jij elke dag ziet, geven (on)bewuste boodschappen. Wat manifesteer je met jouw huis?

Persoonlijk Wonen

De eettafel lag altijd vol. Mijn dochter houdt nogal van knutselen en niet van opruimen. Deze tweedehands secretaire bood de oplossing; zij al haar spulletjes bij de hand, ik een lege tafel en een oud meubeltje in de kleur waar ik van hou. En de lego voor mijn zoon heeft ook een plek nodig waar hij makkelijk bij kan (dit wordt nog een dichte bak). Op de houten bank achter de eettafel mag hij de lego bewaren die net gebouwd is.

Dat is voor mij persoonlijk wonen; de praktijk als uitgangspunt nemen en dit uitvoeren in jouw persoonlijke stijl.

Energie kan je niet zien, maar wel kan voelen

Door ook op een energetisch niveau te kijken naar je huis en inrichting, voeg je juist dat toe wat je niet altijd kan zien, maar wel kan voelen. Het geeft harmonie en rust in je interieur en daarmee ook in je leven, omdat de energie van de omgeving weer van invloed is op jou. En andersom natuurlijk. Ze beïnvloeden elkaar en kunnen daarom niet los van elkaar gezien worden. Als op het ene niveau iets veranderd is heeft dat direct effect op het andere. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Als jij de indeling in huis verandert, omdat je dit mooier vindt, maar er daardoor (energie)blokkades ontstaan in bijv. de doorloop of de kinderen geen speelplek meer hebben, lever je in op comfort. Het is aan jou om te onderzoeken wat zwaarder weegt.

Wanneer je weet welke ruimte een rustige energie heeft, heb je een ander uitgangspunt om de functies van de ruimtes te bepalen. 
Door alles mee te nemen en te bekijken wat voor jou belangrijk is, kan je weloverwogen keuzes maken. Ik kan dit niet voor je bepalen, maar met deze holistische kijk op interieur kan ik je wel helpen de verbinding te maken tussen jou en je eigen leefomgeving en dit te vertalen in beeld, zodat je zelf aan de slag kan…

Neem een kijkje op de Feng Shui pagina, om meer te lezen over Feng Shui.

pexels-vlada-karpovich-9969240 - kopie.jpg

Dichtbij Jezelf Wonen

consult

2,5 uur holistisch woonadvies

naar eigen behoefte

€ 149,00

taylor-simpson-JRDgG73yljU-unsplash_edited.jpg

Holistisch interieurplan

Feng Shui analyse gericht

op 1 ruimte + Interieurplan

€ 499,00

bottom of page