top of page

Feng Shui

"Feng shui, dat gaat toch over hoe je meubels neerzet? En energie enzo?"

Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar vinden het ook een beetje zweverig. Het woord energie lijkt dat vaak al op te roepen. Maar als het om ons zelf gaat, weet iedereen wat ermee bedoelt wordt. We voelen heel goed of we genoeg energie hebben. Deze energie komt ergens vandaan. Goede voeding, rust en beweging vinden we logisch en zo ook een wandeling in de natuur om energie op te doen. Deze zelfde energie stroomt ook door je huis en beïnvloed jou ook.

Feng Shui gaat vooral over het lekker laten stromen van deze aardse energie in je eigen woon-werkomgeving en het gebruik maken van de kwaliteit van de ruimtes. Een soort acupunctuur voor je huis.

Feng Shui betekent letterlijk wind en water, de twee belangrijkste natuurkrachten die zorgen voor het verspreiden van de levensenergie (Chi). Door eeuwenlange observaties van de natuur is inzicht gekregen in de manier waarop (woon)plekken van invloed zijn op ons welzijn.

Feng Shui gaat er vanuit dat alles en iedereen om ons heen bestaat uit energie en onderdeel is van het grote geheel. Energieën reageren op elkaar, wat maakt dat jij beïnvloed wordt door je omgeving, maar de omgeving ook door jou wordt beïnvloed. Dit verklaart bijvoorbeeld waarom een kamer waar net ruzie is geweest niet prettig voelt om te zijn.

Feng Shui is een methode die de energie in je leef- en werkomgeving analyseert en de energiestroom in balans brengt. Je kan het zien als acupunctuur voor je omgeving. Een goede circulatie van deze levensenergie heeft een helende werking op de mens. Het brengt meer flow, rust en focus in je leven. En ondersteunt een betere gezondheid, harmonieuze relaties, werkgeluk en plezier.

Drie soorten geluk

In de Feng Shui wordt uitgegaan van drie aspecten die ons geluk of welzijn beïnvloeden. Het (hemelse) geluk waarmee we geboren zijn, het aardse geluk dat ontstaat door onze omgeving en het geluk van de mensheid waar we zelf voor kunnen zorgen, dus de keuzes die we zelf maken. Feng Shui gaat over het aardse geluk en zou dus 1/3 van je welzijn of geluk beïnvloeden.

Chinese studie van de relatie tussen de mens en zijn omgeving.

Levensenergie - Chi

Levensenergie volgt de organische lijnen van de natuur. Buiten in de natuur hebben we alle toegang tot deze levensenergie, hier laden we echt op. Wij leven steeds meer binnen en hier heb je maar 30% toegang tot de CHI. Dit kunnen we verbeteren door Feng Shui.

De buitenkant en omgeving is dan ook grotendeels verantwoordelijk voor een goede Feng Shui. Op de foto bovenaan deze pagina zie je een huis die veel energie ontvangt door het water en de openheid aan de voorkant. De energie blijft ook bij dit huis, omdat de bergen aan de achterkant en de bomen aan de zijkanten de energie vasthouden. Als je bezig gaat met het interieur, is het dus van belang de buitenomgeving ook mee te nemen, anders heeft een goede Feng Shui binnen minder effect. De eerste vraag is dan ook:

Ontvangt jouw huis of werkplek genoeg energie?

De basis van Feng Shui wordt gevormd door Chi-flow (energiestroom) naar en in je woning of werkplek. Ook de positie van je huis (windrichtingen), wisselwerking tussen yin-yang en de vijf-elementenleer spelen een belangrijke rol. Deze basisprincipes geven ons aanwijzingen hoe we d.m.v. indeling, functie en gebruik van de ruimte een interieur kunnen creëren die harmonie en rust geeft en jouw leven laat stromen.

Feng Shui is geen methode om je huis te stylen, goede Feng Shui voel je vooral!

Kleuren, materialen en spullen veranderen de energiestroom niet, maar hebben natuurlijk wel invloed op jou, omdat zij ook energie zijn. Ze geven jou (onbewuste) boodschappen, wat maakt dat jouw woning een soort 3D visionboard is. Wat manifesteer jij met je huis?

Klassieke Feng Shui

Ik gebruik voornamelijk klassieke Feng Shui, wat z'n oorsprong vindt in het Oosten. Deze authentieke stroming is meestal niet de Feng Shui die je tegenkomt op internet of in de media. Het heeft zeker overeenkomsten met conceptuele of Westerse Feng Shui, maar de klassieke Feng Shui is van oudsher geen methode om je interieur te stylen. 

In de klassieke Feng Shui kunnen we kleur en materiaal (afgeleid van de 5 elementen) wel gebruiken om de energie te neutraliseren of optimaliseren, maar dit hangt van meerdere energielagen af, wat het best ingewikkeld maakt. In de Westerse stroming worden deze energielagen niet meegenomen, wat het meer toegankelijk maakt. 

De klassieke stroming binnen Feng Shui gaat uit van de natuur en werkt met een kompas.

Elke windrichting heeft een eigen magnetisch veld en trilling van energie die een bepaald soort energie aantrekt. De energietrilling van een windrichting match met de energietrilling van één van de 5 elementen.

Elke windrichting en elk element heeft zijn eigen kenmerken en kwaliteiten. Als de kavel of plattegrond van de woning vierkant of rechthoekig is, zijn alle windrichtingen aanwezig en is hiermee de Chi flow (energiestroom) in balans. 

Als dit uit balans is, kijken we of je dit herkent in je leven en wat je er aan kan doen.

Dat jij als bewoner een bepaald huis kiest is geen toeval. Ook jij bent energie en als deze matcht met die van je huis, voel je hier vaak thuis. Maar het kan ook zijn dat je wat kan leren van je huis. Ieder persoon heeft een persoonlijk energiegetal, wat linkt aan een bepaalde windrichting. Is jouw eigen rustplek niet aanwezig zal je zelf voor meer rust moeten zorgen. Maar is die er wel, kunnen we kijken of je hier bijvoorbeeld kan gaan slapen of geconcentreerd kan werken. Je huis ondersteunt je dan op dit gebied. Door deze verbinding aan te gaan met je leefomgeving wordt het dus echt persoonlijk, want dit is niet voor iedereen dezelfde plek.

5 elementen cyclus Feng Shui
windroos op plattegrond def.png

Energiekaart

Elk gebouw heeft een energiekaart die opgebouwd is uit verschillende lagen. Hiermee bekijken we welke ruimtes een goede kwaliteit energie hebben, welke functie daar bij past en of ze meer geschikt zijn voor yang activiteiten (praten, eten, werken, spelen, koken) of juist meer yin-energie hebben (slapen, gefocust werken, relaxen).

Elke stroming gebruikt z'n eigen methodes, vanuit de klassieke Feng Shui werk ik o.a. met de windrichtingen en hun kwaliteiten, form school-principes, 8-mansions, life-gua en wanneer nodig Flying Stars. 

Deze oosterse filosofie staat dichterbij de natuur dan we in het Westen gewend zijn.

Energie blijft misschien onzichtbaar, maar de natuur laat heel duidelijk zien hoe energie stroomt. Zie jij kaarsrechte vormen en lijnen terug in een natuurlijk landschap? Als de natuur zijn gang mag gaan neemt het organische vormen aan, kijk naar glooiende heuvels, kronkelende rivieren en weelderige bossen. Zo kan de energie mooi rustig stromen.

Het is niet voor niets dat je de natuur opzoekt als je in een stad woont en werkt met zijn strakke architectuur en drukke wegen. In het Westen gebruiken we vooral rechte lijnen. De energie stroomt hier te snel en komt teveel obstakels tegen. Hier kan je last van krijgen.

Gelukkig wordt Feng Shui ook bij ons weer wat populairder, helaas is dit dus ook trendgevoelig.  Het wordt steeds meer erkent als wetenschap en natuurkundig gegeven. Maar deze tijd vraagt ook om een andere manier van kijken, bewuster om te gaan met de aarde, voeding, ons lichaam en dan kan onze leefomgeving daar niet in achterblijven. Door je huis ook als lichaam te zien, is het logisch dat een goede circulatie van de energie leidt tot meer rust en levensvreugde.

Wist je dat multinationals, zoals Shell en Nike, maar ook beroemdheden als Oprah Winfrey en Donald Trump gebruik maken van Feng Shui? 

Wil jij meer weten over Feng Shui en wat dit voor jou kan betekenen?

Ik kan langskomen voor een Feng Shui consult om de flow en energie in je huis en leven te verbeteren, maar dit kan ook specifiek op één thema of vraag, bijv. slecht slapen, carrière of gezondheid. Of misschien wil je graag weten of het huis wat je wilt kopen potentie heeft voor jou... 

Een holistisch interieurplan combineert een Feng Shui met interieuradvies, maar is dan wel meer toegepast op de ruimte die jij wilt veranderen.

Ik ben opgeleid aan de Feng Shui Design Academy in de klassieke stroming en heb mijn kennis uitgebreid met o.a. cursussen en workshops van Feng Shui master An Sterken uit België en Joey Yap uit Maleisië.

"Feng Shui kijkt verder dan een mooi plaatje - 
het kijkt in de ziel van de ruimte "

_edited.jpg

Feng Shui consult

Feng Shui analyse

van  jouw huis/kantoor

 

€ 199,00

taylor-simpson-JRDgG73yljU-unsplash_edited.jpg

Holistisch Interieurplan

Feng Shui analyse +

Interieurplan op 1 ruimte

 

€ 499,00

bottom of page